WordPress handleiding – Privacy en Permalink instellingen

WordPress handleiding - Privacy en Permalinks instellingen

De privacy en permalink instellingen zijn belangrijk voor de structuur van de website. De privacy instellingen zullen we  k0rt behandelen, maar we zullen de permalink instellingen juist uitgebreid behandelen omdat deze instellingen de structuur van de links naar je website bepalen. Dit heeft weer invloed op de vindbaarheid van de website via zoekmachines zoals Google. Wij adviseren dan ook altijd om eerst goed de permalink instellingen door te nemen voordat je begint aan het bouwen of vullen van de website.

 

Privacy instellingen

De privacy instellingen vind je door in het navigatiemenu naar ‘Instellingen’ te gaan en vervolgens op ‘Privacy’ te klikken (zie afbeelding rechts). Wij adviseren om deze optie te laten staan op ‘Sta zoekmachines toe om je site te indexeren’. Zoekmachines worden niet tegengehouden als je de andere optie kiest en je kunt je website dus beter volledig zichtbaar laten zijn voor zoekmachines.

WordPress handleiding - Privacy en Permalinks instellingen navigatiemenuPermalink instellingen

De permalink instellingenvind je door in het navigatiemenu naar ‘Instellingen’ te gaan en vervolgens op ‘Permalinks’ te klikken (zie afbeelding rechts). De permalinks zijn zeer belangrijk voor de vindbaarheid van je blog en indexatie door Google en andere zoekmachines. Vele webhosters en handleidingen besteden weinig aandacht aan permalinks, terwijl je hier juist het verschil kunt maken.

Permalinks zijn de url’s die je pagina’s en berichten krijgen. Stel je hebt een website en de url van je website is www.blogdesigns.nl. Nu maak je op 11 mei 2009 een nieuwe pagina of bericht aan met de titel ‘WordPress CMS Handleiding’ en dit is het 5e bericht of de 5e pagina die je aanmaakt. Deze krijgt dan een van de volgende permalink varianten:

  • Standaard: www.blogdesigns.nl/?p=5
  • Jaar, maand, dag en naam: www.blogdesigns.nl/2009/05/11/wordpress-cms-handleiding/
  • Jaar, maand en naam: www.blogdesigns.nl/2009/05/wordpress-cms-handleiding/
  • Numeriek: www.blogdesigns/archieven/5
  • Berichtnaam: www.blogdesigns.nl/wordpress-cms-handleiding/
  • Aangepaste structuur: Wij adviseren je om geen aangepaste structuur te gebruiken i.v.m. de vindbaarheid van je website.

Waarom is dit zo belangrijk? Dat is heel eenvoudig uit te leggen. Google en andere zoekmachine indexeren pagina´s naar zoekwoorden zodat mensen die bijvoorbeeld op google.nl zoeken, de juiste pagina´s snel vinden. Door je permalinks zo in te stellen dat je zoekmachines helpt met het correct indexeren van je pagina´s en berichten wordt jouw website uiteindelijk sneller gevonden.

Voorbeeld: We hebben een pagina met de URL www.blogdesigns.nl/?p=5 en een pagina met de URL www.blogdesigns.nl/wordpress-cms-handleiding/. Welke denk je dat bovenaan staat in de zoekresultaten van Google als iemand zoekt op de zoekwoorden ‘WordPress handleiding’?

WordPress handleiding - Privacy en Permalinks instellingen

Nu is het niet zo dat je gelijk voor de optie ‘Berichtnaam’ als permalink moet kiezen. Wij adviseren statische websites die geen blog functie hebben om inderdaad de Berichtnaam permalink te gebruiken. Is je website echter een blog en plaats je dagelijks of wekelijks nieuwe berichten op de website, dan kun je veel beter de permalink ‘Jaar, maand, dag en naam’ of ‘Jaar, maand en naam’ gebruiken. Waarom? Omdat zoekmachines ook positieve scores geeft aan nieuwere berichten en met deze permalink maak je het de zoekmachines zeer gemakkelijk om te zien wanneer dit bericht geschreven is.

Conclusie is als volgt:

  • Gebruik je de website voornamelijk statisch, gebruik dan de Berichtnaam Permalink
  • Gebruik je de website meer als blog en plaats je vaak nieuwe berichten of pagina`s, gebruik dan de Jaar, Maand, Dag en Naam Permalink of Jaar, Maand en Naam Permalink

Heb je de Permalink instellingen gewijzigd, dan dien je dit te bevestigen door op de knop ‘Wijzigingen opslaan’ te klikken.

[box type=”info”] LET OP: Als je de Permalinks structuur wijzigt dan wijzigen alle bestaande URL’s van pagina´s en berichten. Hierdoor zullen dus alle bestaande interne en externe links naar je website niet meer werken. Je hebt tenslotte alle URL’s (ook wel ID´s) van je berichten en pagina´s gewijzigd.[/box]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*